Идиотите

Рихард Шуберт

Идиотите
Рихард Шуберт
90
Режисьор: Лиза Наумова Шопова
Сценография и костюми: Деница Аргиропулос
Музика: Петя Диманова
Фотограф: Николай Николов
Превод: Екатерина Джутева
Участват: Роберт Янакиев, Георги Златарев, Донка Аврамова - Бочева, Йордан Ръсин, Лили Шомова, Свежен Младенов, Николина Янчева, Вежен Велчовски
Най-новата режисьорска провокация на Лиза Шопова – представлението „Идиотите” е задължително театрално събитие за всеки зрител с вкус към ексцентричните персонажи, абсурдните ситуации, отличната игра и свободолюбивият, неприкрит, остър хумор! Бъдете готови за спектакъл, в който лудостта ще се възцари толкова ефектно и категорично върху „нормалните” в обществото, че маските им на елитарни и многообещаващи персони ще угаснат като евтина новогодишна заря!

Добре дошли във Виена в ателието на Дороте (Донка Аврамова-Бочева) – интелектуалка с бохемски нрави, претенциозни жестове и завидна ерудиция в областта на модерното изкуство! Но, като повечето своенравни артисти и Дороте има нужда от своята вярна публика – затова тук са и тримата й приятели: Карл (Роберт Янакиев), Аксел (Георги Златарев) и Луси (Николина Велчева)! Четиримата наблюдават света и отпиват от скъпия алкохол в скъпите си чаши без ни най-малко да очакват каква буря предстои, в какъв кораб ще се отзоват без връщане назад...Група избягали от психиатрията шизофреници нахлуват в апартамента и с това добрия тон и превзетите фрази ще си отидат, за да освободят място на зрилищна игра за идентичност и свободна воля! „Идиотите” не е за пропускане!
 
 
 
„Каква е тази ужасяваща епоха, в която идиоти водят слепия?“
Шекспир

Действието се развива в ателието на Дороте. Тя и трима нейни приятели са се събрали да празнуват. Те са възпитани и интелигентни хора, които говорят за изкуство. Елитарната компания е похитена от трима избягали от психиатрия пирати. Това ателие ли е, или е кораб? Кой е натрапникът? Жертва ли си, или си заложник на собствените си завеси? 

"Прииска ми се да съм сред шизофрениците, защото идиотизмът и лудостта не дружат. Лудите се обичат и държат за ръце. При тях не е тясно. Диша се. Смеят се. А капитан Флинт не изоставя никой от екипажа си."

Слепотата е избор.

Гледай го.

Ще откриеш и твоя идиот.ПАРТНЬОРИ