ЦВЕТНИ ВЪЛШЕБСТВА
ЦВЕТНИ ВЪЛШЕБСТВА

"ЦВЕТНИ ВЪЛШЕБСТВА"

от Румен Николов

 

ЗА ПЪРВИ ПЪТ В СТРАНАТА!

Постановка и костюми

ТАНЯ ЕВТИМОВА

 

Сценография и кукли

инж. Атанас Евтимов

 

Музика

Деси Димова

 

 

С участието на: Елена Атанасова, Марина Мозжухина и Александър Валериев


 

Еко пиесата "Цветни вълшебства" е посветена на хармонията в природата, в човешките отношения. Това не е текст с пряка дидактика, а игрова провокация към малките деца, да запазят цветното в природата, в себе си и околната среда. За това не са необходими огромни усилия, просто трябва да обичаме "нашето гнездо" - Земята. Надеждите на творческият екип, който ще осъществи представлнието са, че когато провокираш слабостта на "Човеците"........ - "малките човечета", те сами ще поискат от големите да пазят и облагородяват това, което всички ние  имаме - нашата планета.  И когато създадем едни образовани бъдещи хора, те ще продължат живота си и този на планетата, в хармония.  И не случайно мотото на спектакълът е следното:

"Свири природата цветна симфония, душите ни грабва велика хармония. Какво по-чудесно, какво по-чудесно! Да я запазим е толкова лесно! Създадохме с обич тази картина. Нали е прекрасно да живееш в градина."


 

Пиесата е получила първа награда за образователен текст в конкурса за нова българска драматургия проведен в рамките на Националния куклено-театрален фестивал - "Михаил Лъкатник"- Ямбол 2011. Това  ще е първото й представяне пред публика. Оценена е много високо от международни специалисти от Русия, Швейцария, Холандия и Германия.


 

Кратко съдържание на спектакъла:

В пиесата „ЦВЕТНИ ВЪЛШЕБСТВА” по поетичен и многообразен като изразни средства начин се изгражда темата за хармонията, в която живеем, за опазване на цветовете в природата и живота ни.

В едно утро тримата главни вълшебници на цветовете – Зеленият, Жълтият и Синият започват да рисуват с най-пъстри багри Земята. Създават една прекрасна пролетна картина, която е истинска хармония от цветове и настроение. Всичко е толкова пъстро и свежо, че ти идва да запееш и те започват своята песен „Хармония”. По време на нея обаче забелязват, че хората пак са пуснали своите димни облаци и пушилки, и засипват със сивота своите градове. Вълшебниците решават да отидат в планината, където все още всичко е чисто и запазено от разрушителните човешки дейности. Там виждат идилията, в която живеят горските животни. Но тази идилия се нарушава, защото се намесват мърльовците, които замърсяват по най-безобразен начин чистата природа. Започва сблъсък между тях и горските обитатели. Виждайки това вълшебниците, които не могат да се намесват пряко в действителните отношения, създават една дъждовна буря. Тя прогонва мърльовците и изчиства планината и реките от техните поразии. Но проблемът със замърсяването на градовете остава и вълшебниците отиват в двора на мърльовците. Това са две момчета, които се ровят из купчина с боклуци, разхвърлят ги навсякъде и се получава една грозна и неприятна картина. Те не се вслушват в думите на едно малко момиченце да почистят и подредят двора си, да засадят цветя и растения, и да го превърнат в градина. Заплашват момиченцето, че ще омърлят и него, че най-много мразят чистичките и подредени неща. Виждайки тази ситуация вълшебниците правят специална магия и съвсем изненадващо купчината боклуци оживява и срещу малките мърльовци се изправя „Боклученото чудовище”. С мрачна песен то тръгва заплашително срещу тях. Те панически търсят къде да се скрият, но не успяват. В решителния момент се намесва момиченцето, което със своята лейка започва да пръска чудовището и го прогонва. Полива и мърльовците, и те се превръщат в прекрасни чисти момчета. Всички заедно подреждат двора си и той заприличва на красива градина. Вълшебниците са доволни и щастливи, че са помогнали, макар и невидимо, цветовете и хармонията в града да се възстановят. А малките деца сами са направили своите цветни вълшебства. От радост всички запяват своята песен „Хармония”, с която спектакълът завършва.

Кратка информация за автора и постановъчния екип:

Румен Николов е драматург написал повече от 20 пиеси за деца. Творческият му път е свързан с развитето на детските програми на Българската национална телевизия, където е главен редактор на "Детска редакция" повече от 20 години. Името му е свързано с най-известните детски програми като: "Измислици премислици", "Телефеерия", "Милион и едно желания", "Лексикон", "Яко" и други десетки филми и предавания, с които са раснали и раснат поколения български деца. Носител е на много авторитетни международни телевизионни награди:
  "При телевизион Жьонес"
- Париж, "Голдън Кайро" - Египет, "Златен чадър" - Албена, Златна ракла - Пловдив, При Данюб - Братислава, Фацетс мултмедия - Чикаго, "При Жьонес - Мюнхен", Оберхаузен - Германия и др. Три национални награди за драматургия и две международни. Автор на повече от 150 песни, стихосбирките "Сънно кадифе", "Светла тъга", романът - "Бродница" и последната му книга сборник с десет приказни пиеси - "Звън- звън".

Режисьорката  Таня Евтимова е поставяла следните куклени спектакли: “Мартеници”, “Принцеса Пепеляшка”, “Трите патета”, ”Синьото таралежче”, “Кратка квак история”, “Снежковци”, “Стават чудеса”, “Къде си, приятелю?”, “Медени приказки”, “Нощта на чудесата”, “Спящата красавица”, ”Грухчо и Слончо”, ”Палечка”, ”Принцеса Капчица”, ”Жабокът и чужденецът”, ”Еленчето на Дядо Коледа”, „Жабокът цар”, „Пеперудена магия”.  Носител е на много награди от  фестивали в България и чужбина. Три от авторските моноспектакли – “Кратка квак история”, „Стават чудеса” и “Къде си, приятелю?” – са излъчени с огромен успех по БНТ в рубриката “Лека нощ, деца!”. Със спектакълът “Кратка квак история” целият екип е избран да представя българската куптура в Европа по проекта Европалия в гр. Брюксел, Белгия.

Композиторката  Деси Димова е написала авторска музика за спектаклите: “Кратка квак история”, “Стават чудеса”, “Къде си, приятелю?”, “За принцесите и още нещо”, “Приказка за мъртвата царкиня и седемте юнаци”, “Медени приказки”, “Нощта на чудесата”, ”Грухчо и Слончо”, “Спящата красавица”, “Палечка”, “Принцеса Капчица”, „Жабокът и чужденецът”, „Пеперудена магия” и ”Жабокът цар”. Носител е на много награди за авторска музика от конкурси и фестивали в България и чужбина. Три от спектаклите с нейна авторска музика са излъчени по БНТ в рубриката “Лека нощ, деца!”. Тя е част от екипът, който представя българската куптура в Европа по проекта Европалия в гр. Брюксел, Белгия .

Инж. Атанас Евтимов е автор и изпълнител на сценографията и куклите за спектаклите: “Кратка квак история”, “Снежковци”, “Стават чудеса”, “Къде си, приятелю?”, “Медени приказки”, “Нощта на чудесата”, “Спящата красавица”, ”Грухчо и Слончо”, ”Палечка”, ”Принцеса Капчица”, ”Жабокът и чужденецът”, ”Еленчето на Дядо Коледа”, „Жабокът цар”, „Пеперудена магия”. Носител е на много награди от  фестивали в България и чужбина . Една от последните  му награди е „Златна магнолия” за най-добър визуален спектакъл на Международен куклен фестивал в Шанхай, Китай. Три от спектаклите с негова сценография и кукли са излъчени по БНТ в рубриката “Лека нощ, деца!”.  Той е част от екипът, който представя българската куптура в Европа по проекта Европалия в гр. Брюксел, Белгия.