ШЕРЛОК ХОЛМС И ЕДИН ПРИЗРАК ЗА КОМПАНИЯ
ШЕРЛОК ХОЛМС И ЕДИН ПРИЗРАК ЗА КОМПАНИЯ

Автор:

Юрий Дачев (по Артър Конан Дойл)

Режисьор:

Бина Харалампиева

Сценография и костюми:

Петя Стойкова

Музика:

Мартин Каров

В ролите:

Шерлок Холмс   – Даниел Цочев 

Д-р Уотсън  – Свежен Младенов 

Флора Фленeгън  – Мариана Жикич 

Капитан Никълъс Крейг – Георги Златарев 

Емили Крейг (съпруга на капитана) – Яна Кузова 

Маргарет Бенкс  – Филипа Балдева

Рейчъл Бенкс (по- малка сестра на Маргарет) – Ивет Радулова  

Септимиус Горинг – Анатоли Лазаров 

Джон Хартън – Боян Младенов

 

90 минути

Един призрак със сигурност не е приятна компания за дълго пътуване. Възможен е обаче и по-лош късмет.

Например – да не можеш да  избягаш от онзи, който  ще  разгадае всичките ти тайни.

Шерлок Холмс е такъв неприятен спътник. Подозирам, че и за създателя си, сър Артър Конан Дойл, е бил такъв.  След като е бил създаден, детективът застанал до родителя си като сянка. Ако беше реална личност, Холмс непременно би разобличил Артър Конан Дойл за черните му помисли. Най-малкото би го обвинил в неблагодарност. Защото уважаемият сър, спечелил слава и пари, благодарение на измисления от него детектив, имал  амбиция да бъде не само автор на криминалета.  Затова започнал да възприема Холмс като Баскервилското куче, което тича по петите му с оголени челюсти. Артър Конан Дойл наистина е написал забележителни творби в други жанрове, но надали някой, особено днес, би ги прочел, ако не знаеше за Холмс. И ето че този факт се превръща в мотив за престъпление. Артър Конан Дойл се опитал да убие Холмс. Негодуващите читатели обаче дали знак на писателя да разбере, че и за него няма живот без детектива. Писателят бил принуден да възкреси Холмс и двамата продължили съвместния си път нататък в сговор и омраза.

Така или иначе, Артър Конан Дойл принадлежи към кръга на неуспелите убийци. В това отношение делим с него една каюта. Не можем да убием лошите си тайни, нямаме ловкост да се освободим от ония, които ги знаят… И така – пътува корабът. Ще ми сипете ли малко бренди?

Юрий Дачев

„Криминалният сюжет и театърът си приличат в смелостта, с която разкриват злото, а когато театърът се заеме с криминална история, злото няма никакъв шанс.”

Бина Хралампиева

„Култовият герой на Артър Конан Дойл – детективът Шерлок Холмс, оживя за първи път на българска сцена. В премиерния спектакъл на театър „Възраждане“ в неговата кожа  се пъхна актьорът Даниел Цочев.

Любопитното е, че Юри Дачев използва по-малко популярни разкази на Артър Конан Дойл, в които Шерлок Холмс отсъства. Той качва цялото действие на кораб, мотивирайки се, че великият автор е завършил медицина и като млад лекар наистина е плавал по море.

Според режисьорката Бина Харалампиева криминалният сюжет е с много възможности. А близостта на актьорите с публиката пък е шанс, зрителят да наблюдава съвсем извътре това, което се случва. Постановката е смесица на тъжното и смешното, на сериозното и комичното.

Даниел Цочев е великолепен в новото си превъплъщение: „Забавляваме се с това, което ни предложи авторът, както и с трактовката на Бина. Имам лична провокация, защото има голяма прилика между д-р Хаус и Шерлок Холмс. След като бях замесен с гласа на д-р Хаус зад кадър, сега се опитвам да пресъздам друг толкова популярен английски образ и на сцената. И двамата герои разрешават тежки случаи, и двамата имат дилеми“, казва актьорът. Според Татяна Захова на българска сцена Шерлок Холмс се прави за първи път, а заслугата е на Юри Дачев и Бина Харалампиева. Даниел Цочев е българският Холмс. „Ще е любопитно за зрителите. Идеята бе да не показваме популярен случай на Шерлок Холмс, защото българският театрален зрител е чел Артър Конан Дойл. Освен това Юри Дачев ни предлага един изключително заплетен финал.“

в-к КЛАСА

ПРЕМИЕРА – 8 април

Криминален трилър

Препоръчителна възраст: +10