КРАЛИЦАТА НА КРАСОТАТА ОТ МАЛКИЯ ГРАД
КРАЛИЦАТА НА КРАСОТАТА ОТ МАЛКИЯ ГРАД

Автор:

Мартин Макдона

Режисьор:

Йосиф Сърчаджиев

Сценограф:

Петър Митев

 

Участват:

Мариана Жикич, Ивет Радулова, Свежен Младенов, Петър Лъджев, Йосиф Сърчаджиев

Когато прочетох за пръв път тази пиеса, се запитах откъде се е взел толкова зрял жизнен опит, това дълбоко проникновение и познание за непознаваемата човешка природа, в един толкова млад, тогава едва 25 годишен автор? Отговорът може би е във философията на Юнг, в частта й за архетиповете и националното подсъзнание. А може би не е. Не знам. 
Пиесата ме заинтригува, но признавам си, нейният прочит не беше лесна работа. Дали „враждата на кръвта” между майката и дъщерята беше основното в нея? След продължително премисляне и сънуване, видях, че не това е основното. Видях, че посланията на младия автор и наш съвременник са много по-дълбоки, че чрез героите на пиесата- полудeли от скука, диви копнежи, неизпълнени желания, страсти и омрази, геният на Макдона ни разкрива, че сме осъдени на несъвършенство, на слепота за красивото до нас. Че сме грешни и тленни. Че трябва да спрем, да се смирим, да се помолим.

Йосиф Сърчаджиев


„Кралицата на красотата от малкия град“ блесна на сцената на театър „Възраждане“. Режисьор е легендата на българското кино Йосиф Сърчаджиев. Изигралият култовата роля на Караибрахим във “Време разделно” актьор дори се появява в края на пиесата, а освен Сърчаджиев на сцената блестят още Ивет Радулова, Мариана Жикич, Свежен Младенов и Петър Лъджев. 
Actualno.com

 

„Нали знаете, има едни малки хора от някой забутан град, които се опитват да преборят със зъби и нокти своите малки и не чак толкова малки проблеми. Всъщност най-вече те се опитват да намерят своето щастие и посвещават на това целия си живот. Именно това са героите в тази пиеса на Мартин Макдона. Ирландският драматург, който се радва на заслужена популярност у нас, е написал наистина убийствен текст за конфликта между две жени.

Актрисите Ивет Радулова и Мариана Жикич пресъздават с потресаваща дълбочина този класически конфликт. Надиграването между двете е това, на което разчита режисьорът Йосиф Сърчаджиев, който има и малка роля в спектакъла. Въпреки здравословните си проблеми той се справя невероятно точно с представянето на този женски двубой без победители.“

bela.bg


Награда за женска роля  на актрисата Мариана Жикич на „Националния фестивал на малките театрални форми“- Враца 2011г.

Драма

Препоръчителна възраст: +12