Аристократите/ сценично четене и пърформанс

Заша Мариана Залцман

Аристократите/ сценично четене и пърформанс
Заша Мариана Залцман
90
Режисьор: Гергана Димитрова
В опустошен град, където телата запълват улиците, млада жена, Заша, търси убежище в изоставен пентхаус. Млад мъж, Шура, си проправя път през военната зона, за да намери Заша. И сега той се появява и не прилича на нищо - с рибка като единственото, което притежава – докато Заша го очаква с шампанско, приговетно в хладилника. Двамата са представители на двете воюващи страни, но Заша отдавна е допусната в семейството на Шура. 
Някъде там в опустошения от война град Шура е убил някого, с когото имат общо минало на насилие. Започва битка за цивилизацията.
С „Аристократите“ Залцман нанася удар по тънкото бляскаво покритие на цивилизацията, разкрита като едно дехуманизирано общество. 

Заша Мариана Залцман e писателка на свободна практика и живее между Берлин и Истанбул. Родена е през 1985 г. във Волгоград и израства в Москва. През 1995 г. емигрира в Германия, където следва литература, драматургия и медийни науки в университета в Хилдесхайм преди да получи място в курс „Писане за сцена“ в Берлинския университет на изкуствата през 2008 г. Следват пероди като асистент режисьорка и драматуржка в Шаушпилхаус Ханове и Театърхуас Йена. Нейните поеми, есета и кратки пиеси са публикувани в различни издания. Съ-основателка е на културното и социално списание „freitext“. Първата й пиеса „White Bread Music“ печени наградите Wiener Wortstaetten Prize през 2009 г. и IKARUS през 2012 г., с нея участва и на различни фестивали. През 2012 г. получава наградата „Клайст“ за млади драматурзи за пиесата „Birthmarks Window Blue“. През 2013 г. „Mother Tongue Mameloschn“ е номинирана за най-добра пиеса на годината и получава наградата на публиката от Театралните дни в Мюлхайм. От сезон 2014/2015 е резидентка в театър „Максим Горки“ в Берлин, където е и директорка на Studio Я.
 

купи билет
14 Май, 19.00 (зала Надежда)

ПАРТНЬОРИ