Пустония / сценично четене и пърформанс

Мирослав Христов

Пустония / сценично четене и пърформанс
Мирослав Христов
60
Режисьор: Ованес Торосян
По случай старта на тригодишния международен проект New Stages South-East за нова драматургия от региона на Югоизточна Европа Гьоте-институт България предлага на зрителите серия от сценични четения и пърформанси в периода 12-16 май. 

Официални партньори и домакини на фестивала са Театър „Възраждане“ и Столична библиотека. Партньори: Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура – 36 маймуни, Драма пакт София, Радар София, Национален фонд „Култура“.
пърформас-четене от ПроТекст 10, продукция на Драматично-куклен театър „Иван Радоев“ (Плевен), „36 маймуни“. 

Действието в „Пустония“ се развива в далечното бъдеще, когато ледниците са се стопили, а хората се борят за спасение и за парче от сушата. За да оцелеят в света на Акулите и Глобалния пазар те са готови да продадат своята болка, като в замяна на това получат пясък. Бунтовници, познати също като „пустинници“, строят път към спасението, или т.нар. Пустония, докато един артист работи в ателието си над странно произведение.

Мирослав Христов (1982 г., гр. София) е завършил философия и магистратура „Изкуства и съвременност” в СУ. Пише драматургия и поезия. Автор е на няколко пиеси. През ноември 2012 г. се състои премиерата на неговата пиеса „Всичкоядецът” (реж. Ани Васева), която се играе последователно в The Fridge, Сфумато и ДНК. Играе се и на много места в страната, както и на фестивала Off Europe в Лайпциг. Отличаван е два пъти на фестивала Нова българска драма в Шумен (Последната звезда/2012, Цикадите/2017) и два пъти е в селекцията на платформата „ПроТекст“/мрежата за драматургия Eurodram (Всичкоядецът/2014, Цикадите/2018). През 2019 г. драматургичният му текст „Пустония“ е отличен на конкурса за нова българска драматургия „Иван Радоев“ в гр. Плевен. През 2019 г се състои премиерата на „Цикадите“ (реж. Александра Петрова) в Пловдив (Тютюневи складове). През 2020 г. „Цикадите“ получава номинация за драматургичен текст на театралните награди „Икар“.
 

купи билет
13 Май, 19.00 (зала Надежда)

ПАРТНЬОРИ