Стари Грижи / сценично четене и пърформанс

Мария Милисавлевич

Стари Грижи / сценично четене и пърформанс
Мария Милисавлевич
90
Текст:
Превод: Александър Мануилов
Режисьор: Крис Шарков
Катрин се опитва да се справи с липсата на персонал, липсата време и физическото изтощение, за да може да предложи достойнство, но и близост с възрастните хора. Но всичко това не и носи благодарност от старческия дом, в който работи. Шефката й я кара да бърза, близките й се чувстват неразбрани, а собствената й дъщеря – пренебрегната. В лудостта си един от пациентите й застрашава живота й, също както и тя в преработването си се превръща в заплаха за себе си.
По мотиви от „Войцек“ на Бюхнер Мария Милисавлйевич изследва своята героиня в хронично недобре заплатената и страдаща от липса на кадри система на грижата. Кой ще се погрижи за онези, които безрезервно се отдават на професията на грижата? Които понякога остават единствената връзка на пациентите с външния свят? И които в определен момент се губят във фантазиите на тези, които съпровождат до края?
В „Стари грижи“ Мария Милисавлевич прави нежно обяснение в любов към третата възраст от чувствителния и странно поетичен поглед на една медицинска сестра. Катрин се превръща в калкулирана жерта на хронично страдащата от недостиг на персонал здравна система просто защото не може да избяга от отговорността си към хората. Дори и когато животът й е пред разруха. 

Мария Милисавлевич, родена 1982 г. в Арнсберг, Германия, е международно утвърдена авторка на пиеси с множество отличия и награди. През последните 20 години е работила с различни театри и компании в Германия, Канада, САЩ и Великобритания. Първата ѝ пиеса "Brandung" печели през 2013 г. наградата за млади драматурзи Кleist Promotional Award for Young Dramatists (Kleistförderpreis) и се показва на сцената на "Дойчес театър" Берлин. Пиесата ѝ "Beben" печели Германската награда за драматурзи (Deutschsprachiger Autorenpreis) на "пазара за пиеси" (Stückemarkt) в Хайделберг през 2016 г., номинирана е за наградата за нови пиеси Else-Lasker-Schüler Award през 2016 г., за наградата Mülheimer Dramatikerpreis през 2018 г., както и за пазара за пиеси на фестивала Театертрефен в Берлин през 2016 г. Пиесите на Мария се поставят от театри в Германия, Канада, Мексико, Бразилия, Сърбия, Франция, Швеция, Лондон, Ню Йорк и Виена. Тя има докторска степен по английски език и работи като преводач. Живее в Берлин.
 
 

купи билет
12 Май, 19.00 (зала Надежда)

ПАРТНЬОРИ