ОТМЯНА на Стейси Грег е новият спектакъл в театър “Възраждане”

ОТМЯНА на Стейси Грег е новият спектакъл в театър “Възраждане”

ОТМЯНА е пиеса, която излиза извън рамката, която провокира, шокира и докосва най-дълбоките страхове и скрити тайни в душите ни.

ОТМЯНА е завладяваща футуристична пиеса, която задава въпроси като: Какво е човекът? Има ли нещо под биологичната обвивка? Докъде бихме стигнали, в целта си да спасим любовта. Бихме ли живели вечно, ако можехме и на каква цена? Какво има отвъд и има ли нещо? 
Определяна от оксфордския университет като брилянтна, “ОТМЯНА” е академично структуриран текст, който съчетава в себе си множество жанрове.


ОТМЯНА е най-новото заглавие в репертоара на театър “Възраждане”. Режисьор на спектакъла е Зафир Раджаб.
Премиерните дати бяха в края на изминалия сезон.
Но сега пиесата се завръща на сцена в две поредни дати през септември и една през октомври.

В свят, в който използването на технологии за заличаване на несъвършенствата и уврежданията на хората е все по-нормално, една двойка се връща към основите. Далеч от града Марк (Йордан Ръсин) и Вайълет (Виттория Николова) с нетърпение очакват естественото раждане на първото си бебе. Но един от тях има тайна, която заплашва да подкопае съвършения им свят.

Автор на пиесата е  ирландският драматург Стейси Грег. Нейните творби включват включват Perve (театър Аби, Дъблин, носител на наградата Stewart Parker Trust / BBC Radio Drama Award), Lagan (театър Овална Къща, номиниран за наградата Off West End за най-обещаващ драматург) и т.н. Текст на автора се поставя за първи път на българска сцена. 

 
ПОСТ-ОТМЯНАТА
(незавършен разказ)
 
– Искаш ли да живееш вечно? – попита го Ви.

– Не, не искам. Може би съм искал. Някога... – отговори Марк.

В такива мрачни разговори прекарваха дните си след ОТМЯНАТА. Нещо си беше отишло, оставаше им малко време до неизбежната раздяла и те го знаеха. Могат ли да отменят неотменимото, да обърнат процеса, да превъзмогнат скръбта и да започнат отначало?

– Остави, Марк. Ние сме пихтия от неврони. – повтаряше тя.
– Аз искам да живееш! – непоколебимо отговаряше той.

Изведнъж лицето на Марк се озари: – Може би това трябва да направя. Никой няма да заподозре. – помисли си той. Скочи, обзет от прилив на енергия, грабна сакото си и се засили към входната врата, но малко преди да прекрачи прага ѝ, нова мисъл го вцепени – И все пак... все пак....


Зафир Раджаб, режисьор

 
Зафир Раджаб завършва НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов" през 2012 г. в класа на проф. Стефан Данаилов. Дебютира през 2010 г. с ролята на Дюбоа в “Мизантроп” от Молиер. От 2013 г. е част от трупата на Народен театър “Иван Вазов”. През 2020 г. започва да следва магистратура в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов” в специалност “Режисура в сценичните изкуства” с преподавателски екип в състав: проф. Пламен Марков, доц. д-р Петър Кауков и Явор Гърдев. Споделя, че изборът му на ново амплоа произлиза от нуждата да добави още нещо от себе си към театралното изкуство. Той е режисьор и на успешния спектакъл от репертоара на театър Възраждане- “Стая за гости”, за чиято режисура получи номинация “Аскеер 2022” в категория Изгряваща звезда. 
______________________________
Автор: Стейси Грег
Превод: Сава Драгунчев
Режисьор: Зафир Раджаб

Сценография и костюми: Елис Вели
Композитор: Ян Руменин
Мултимедия: Стършел Студио
Фотографии: Стършел Студио
Плакат и графична визия: Радослава Боор
                                                                                            


Действащи лица:
Вайълет- Виттория Николова
Марк- Йордан Ръсин
Лора Ахтарджиева (ГЛАС)                 


Подходяща възраст 16+
  
Всички новини

ПАРТНЬОРИ