Пет номинации “Аскеер 2021”  за театър “Възраждане”

Пет номинации “Аскеер 2021” за театър “Възраждане”

Фондация "Академия Аскеер" определи тазгодишните номинации за наградите "Аскеер 2021”. Призовете ще бъдат връчени за 30-ти път от основаването си на 23-ти май 2021 г. 

Наградите „Аскеер” са най-старите театрални награди в България и единствени по рода си. През 29- годишната си история фондация „А‘Аскеер“ разглежда и оценява стотици творци и спектакли.

 
Тази година пет от номинациите са за театър “Възраждане”!
 
Три от тях са за спектакъла “Портокалова кожа”. Номинация за поддържаща мъжка роля на Йордан Ръсин за ролята му на Той, номинация за сценография на Петър Митев и номинация за изгряваща звезда на Виттория Николова за ролята й на Тя. Пиесата “Портокалова кожа” от Мая Пелевич с режисьор Петър Денчев, се вглежда в илюзиите, които консуматорското общество поддържа. Говори за границите на женската идентичност в тези реалности. Това е откровена история за очакванията от живота, които не се сбъдват. 

Номинация за водеща мъжка роля получи Свежен Младенов за превъплащението му в представлението „Лабиринт“ от Даниел Кийс, с режисьор Христо Ботев Станчев. Преди шестдесет години, романът, по който е драматизирана пиесата, се е считал за научна фантастика, днес той се възприема като една от най-хуманните истории на съвременността.

Последното премиерно заглавие на театър “Възраждане” - “Нощта на игуаната” от Тенеси Уилям с режисьор Весела Василева, също беше удостоено с две номинации - за костюмография на Елена Иванова и за изгряваща звезда на Виттория Николова за ролята й на Шарлот. Завършвайки "Нощта на игуаната", Уилямс пише следната забележка: "...пластическите елементи трябва да са сдържани - за да не доминират над по-важното - човешките стойности. Представлението на театър "Възраждане" умело балансира тези търсения на автора и е адресирано до съвременния български зрител.

Десетте категории за номинации на спектаклите на „Аскеер 2021” включват представленията и техните творци с осъществена премиера в периода от 1 март 2020 г. до 30 април 2021 г. Тази година обект на внимание бяха 78 представления. 62 от тях са реализирани премиери в София, като и 16 спектакъла представени от извънстолични театри.


 
Всички новини

ПАРТНЬОРИ