Skip to content Skip to footer

Лабиринт

По романа Цветя за Алджърнън от Даниел Кийс 

Преди шейсет години, романа по който е драматизирана пиесата, се считаше за научна фантастика. Сега той се възприема като една от най-хуманните истории на съвременността. С пронизващата психологическа сила и филигранно развитие на темата за любовта и отговорността.
Развитието на изкуствената интелигентност чрез хирургическа операция е оригиналното откритие на двама учени: д-р Строс и проф. Немур. След успешна операция на мишка, наречена “Алджърнън”, те решават да извършат подобна операция на някой умствено изостанал човек. Изборът се спира на главният герой – Чарли Гордън, който участва доброволно в експеримента, тъй като показва желание да се научи по-добре да чете и пише, за да стане умен. От този момент животът на младия човек се променя драматично. Не само от лавината от информация, която затрупва живота му, но и от бурята нови емоции, които той не е очаквал. Обещания, страх, срам, самокритика, гордост, дръзновение, амбициозност – чувства прелитащи и спускащи се от всички страни, като гладни чайки за парче хляб.
Проницателен сюжет, искрен, пълен с тревожни послания от дневника на главния герой. История разкриваща сериозни философски теми, която не може да остави безразличен мислещия човек.
Тема отговаряща на въпросите, повдигнати от М. Булгаков в романа “Кучешко сърце” и Джек Лондон “Мартин Идън”. Даваща своя отговор – защо гениалните хора често са самотни.

Във видео откъсите участват:
Мара Чапанова, Роберт Янакиев, Александър Александров, Ема Бочева, Силвана Василева, Ивайло Добрев, Мими Йорданова, Симона Попова, Виктор Липовски, Християна Драгиева и Театрална школа Водолей.

~Христо Ботев Станчев~

Номинация за наградите “Аскеер 2021” в категория Водеща мъжка роля на Свежен Младенов за ролята му на Чарли Гордън.

АвторДаниел КийсРежисьорХристо Ботев СтанчевСценографияХристо Ботев СтанчевКостюмиВесела ДимитроваВидео и мултимедияГеорги Златарев, Йордан РъсинУчастватСвежен Младенов, Мариана Жикич, Жана Рашева, Анатоли Лазаров, Георги Златарев, Боян Младенов, Виттория Николова, Йордан Ръсин, Лили Шомова, Костадинка Аратлъкова, Ивайло ДрагиевВреметраене120 минутиВъзрастово ограничение12+Share